Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý německý hudebník Coco Schumann zemřel, hrál i v terezínském ghettu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V neděli zemřel jazzový kytarista Heinz Jacob Schumann, bylo mu 93 let. Je známý spíše jako Coco Schumann. Za druhé světové války byl internován v terezínském ghettu, kde působil v hudebním uskupení Ghetto Swingers.

Do ghetta v Terezíně se dostal v 19 letech. Tam se zapojil do činnosti hudební skupiny Ghetto Swingers, kterou založil pražský rodák Fritz Weiss. S tímto tělesem se objevil i v nechvalně proslulém nacistickém propagandistickém snímku z terezínského ghetta.

V roce 1944 Schumanna deportovali do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde musel hrát mimo jiné při příjezdu transportů či odchodu pracovních jednotek.

V 50. letech emigroval do Austrálie, za pár let se ale vrátil do Německa. Hrál třeba s Marlene Dietrichovou či Ellou Fitzgeraldovou.

U příležitosti 60. výročí zahájení hromadných deportací českých Židů do koncentračních táborů Schumann v roce 2001 zahrál znovu i v Terezíně.

Témata:  úmrtí koncentrační tábor Terezín Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy