Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V rakouském středisku Kreischberg se porouchala lanovka, záchranáři museli sundat 150 lyžařů

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: kfd-media.cz

Vídeň - V Rakousku se dnes porouchala sedačková lanovka. Podle agentury DPA záchranáři museli dostat do bezpečí na 150 lyžařů. Záchranná akce trvala tři hodiny.

Záchranná akce se obešla bez problémů. Plně obsazená lanovka v lokalitě Rosenkranz ve štýrském středisku zimních sportů Kreischberg se dnes zastavila kvůli vadnému ložisku.

K záchraně rekreantů záchranáři přistoupili proto, že oprava lanovky by trvala příliš dlouho. Pomohlo i slunečné počasí s teplotami kolem šesti stupňů, takže nikdo neutrpěl podchlazení. "Počasí nám přálo," konstatoval mluvčí místních lanovek Karl Fussi.

Do akce bylo nasazeno 11 týmů horské záchranné služby a tři vrtulníky, informoval Fussi. "Horští záchranáři stoupají k sedačkám a slaňují lidi, vrtulníky vždy někoho spouští po laně dolů a zachraňují tak návštěvníky," vysvětlil mluvčí. Podle DPA byli lyžaři o situaci informováni v různých jazycích.

Lyžaři seděli ve výšce sedm až deset metrů nad sjezdovkou. Samotná lanovka přepravuje lyžaře z nadmořské výšky 1700 metrů do výšky 2100 metrů nad mořem. Dnešní porucha nastala na horní stanici. Lanovka bude podle prvních odhadů mimo provoz pravděpodobně několik dní.

Témata:  Rakousko Alpy lyžařské areály

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.