reklama

Interní zpráva sepsaná republikány z výboru pro kontrolu činnosti tajných služeb americké Sněmovny reprezentantů byla původně tajná. O zveřejnění bezprecedentně rozhodla při hlasování republikánská většina ve výboru.

Demokraté dokument označili za "velmi zavádějící" a tvrdí, že jeho účelem je zdiskreditovat vyšetřování komise Roberta Muellera. "Dnes komise upřednostnila prezidentovy osobní zájmy a patrně i vlastní politické zájmy před zájmy národními," řekl demokrat Adam Schiff. Uvedl také, že komise hlasovala proti zveřejnění zprávy demokratů, která dokument republikánů zpochybňuje.

Interní dokument obviňuje FBI a ministerstvo spravedlnosti, že zneužily svých pravomocí, když v roce 2016 požádaly o rozšíření odposlechů i na Cartera Page, tehdejšího Trumpova volebního poradce. Uvedly to dva zdroje obeznámené s obsahem dokumentu.

FBI a ministerstvo spravedlnosti podle těchto zdrojů svou žádost částečně podložily informacemi ze složky, kterou pro firmu Fusion GPS, již částečně financoval Demokratický národní výbor a kampaň prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, sestavil bývalý britský špión, který měl najít kompromitují materiál proti Trumpovi.

Informace měla v takovém případě ověřit americká či jiná spojenecká zpravodajská služba, konstatoval jeden ze zdrojů. "Žádný soud by nedovolil sledování amerického občana na základě nepodložených informací," uvedl dále.

Interní dokument dále obviňuje náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina a Andrewa McCabea, který v pondělí rezignoval z funkce náměstka ředitele FBI, že umožnili, aby se vyšetřování Muellerovy komise odvíjelo v duchu postojů demokratů, uvedl druhý zdroj pod podmínkou anonymity.