Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zveřejnily tzv. Putinův seznam

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva - Ministerstvo financí USA v pondělí místního času zveřejnilo takzvaný Putinův seznam. Jsou na něm desítky ruských oligarchů a 114 politiků s úzkými vazbami na šéfa Kremlu. Sankce vůči nim ale uvaleny nebudou.

Americká administrativa proti nim ale nové sankce neuvalí. Seznam je zveřejněn v souladu se zákonem, který umožňuje postihnout Rusko za jeho údajné vměšování do amerických voleb v roce 2016, za porušování lidských práv a anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Mezi politiky je na seznamu jméno premiéra Dmitrije Medveděva, dále Putinových poradců a ministrů včetně ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Dále je na seznamu přes 90 oligarchů s majetkem dosahujícím u každého z nich až miliardy dolarů. Mezi nimi jsou miliardáři Roman Abramovič a Michail Prochorov.

Nejužší kruh kolem Putina je už zahrnut do sankcí z roku 2014, které byly uvaleny za anexi Krymu. Rozšířená verze zasahuje podle agentury Reuters hlouběji do ruské podnikatelské elity. Ministerstvo financí uvedlo, že měřítkem výběru byl majetek a "blízké vztahy k ruskému režimu".

Mezi podnikateli jsou například generální ředitelé bank Sberbank a VTB German Gref a Andrej Kostin a rovněž generální ředitel plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller. Z Putinovy administrativy je na seznamu mluvčí Dmitrij Peskov a dvacítka prezidentových poradců. Z vlády pak následují jména tří desítek ministrů.

Témata:  USA protiruské sankce Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy