Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajné základny americké armády byly omylem odhaleny, může za to oblíbená aplikace

U.S. Army
U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Washington - Americká armáda čelí překvapivému problému. Ten jí nezpůsobil žádný nepřítel, ale nevinná mobilní aplikace.

Mnoho profesionálních i rekreačních sportovců dobře zná aplikaci Strava. S její pomocí si může uživatel zaznamenávat trasy, které uběhl nebo ujel na kole. Aplikace nabízí množství užitečných dat a mimo jiné také za pomoci GPS mapuje, kudy přesně se uživatel pohyboval. A přesně tato funkce způsobila Američanům problém.

Aplikaci totiž pravděpodobně používali i američtí vojáci v Iráku, Afghánistánu nebo Sýrii. Koncem roku 2017 pak Strava vydala přehled všech tras, které kdy byly do aplikace zaznamenány. A dle informací deníku The Guardian, v něm nechybí ani data z mobilů amerických vojáků. Bohužel pro Američany lze ale z oněch dat dost přesně vyčíst pozice jejich tajných vojenských základen na Blízkém a Středním Východě.

A nejen tam. Při bližším zkoumání můžeme vidět aktivitu také kolem nevadské letecké základny, známé jako oblast 51. Britské vojenské letiště na Falklandech je také doslova prošpikováno zaznamenanými trasami. Zdá se tak, že nevinná aplikace pro nadšené sportovce funguje možná lépe, než špionážní satelity za milióny dolarů.

Témata:  USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy