Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v poselství o stavu unie chválil stav americké ekonomiky, demokratům nabídl vstřícnou ruku

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Prezident Donald Trump v úterním poselství o stavu unie rekapituloval výsledky svého ročního vládnutí s důrazem na úspěšnou bilanci hospodaření, prosazení daňové reformy a zrušení "jádra" zdravotní reformy Baracka Obamy. V téměř půldruhahodinovém proslovu šéf Bílého domu hovořil hlavně o domácích problémech a demokratům nabídl "vstřícnou ruku".

"Naše masivní daňové zvýhodnění přineslo úžasnou úlevu střední třídě a drobným podnikatelům," prohlásil prezident. Díky jeho vládě se prý podařilo zavést největší daňové úlevy v amerických dějinách. Benefit údajně pocítily tři miliony pracujících.

"Soustředíme se na obhajobu těch nejlepších zájmů amerických dělníků," potvrdil Trump v projevu základní pilíř své hospodářské politiky. Během jeho pobytu v Bílém domě se podle statistik v USA snížila nezaměstnanost ze 4,8 na 4,1 procenta, počet pracovních míst se podle Bílého domu zvýšil o 2,4 milionu.

"Dnes večer vás všechny vyzývám, abyste odložili spory a hledali společný jazyk, abyste dosáhli potřebné jednoty ve prospěch lidí, k jejichž službě jste byli zvolení," řekl dále Trump. "Nabízím vstřícnou ruku ke spolupráci členům obou stran, demokratům i republikánům, při ochraně našich občanů jakéhokoli původu, barvy pleti nebo vyznání", prohlásil.

Podle serveru Politico je pro Trumpa smířlivý tón politickou nutností, protože pokusy zlákat demokraty pro spolupráci v loňském roce nevyšly. Letos Bílý dům čeká ještě těžší období, protože vláda bude prosazovat svůj program v atmosféře politického boje před listopadovými volbami do Kongresu. Republikáni v nich budou obhajovat většinu v obou parlamentních komorách.

Šéf Bílého domu hovořil o zlepšení zdravotní péče, mimo jiné o možnosti poskytnout nemocným v posledním stádiu choroby přístup k experimentálním lékům neschváleným dosud státním regulátorem.

Bezpříkladná síla je podle prezidenta nejjistější obranou proti hrozbám zlotřilých režimů, teroristických skupin a rivalů, jako je Čína nebo Rusko. Tyto dvě země jsou podle Trumpa "výzvou americkým zájmům, americké ekonomice a jejím hodnotám". O vyšetřování údajného ruského vměšování do předloňských amerických voleb prezident nehovořil.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy