Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomise přijala nový etický kodex, definuje "karanténu" pro střet zájmů

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Evropští komisaři dnes přijali nový kodex chování, který přesně definuje termín "střet zájmů". Období, po které musí bývalí členové komise o své nové práci komisi uvědomit, se nyní z 18 měsíců protahuje na dva roky u řadových členů a na roky tři u předsedy komise.

Po odchodu z unijní exekutivy mají komisaři "čekací dobu", po kterou nesmí vykonávat určité aktivity, třeba lobbing vůči členům komise či jejím zaměstnancům. "Karanténa bude poměrně dlouhá a transparentnost se výrazně zvyšuje, například vzhledem k financím či možným konfliktům zájmů," řekl novinářům místopředseda komise Jyrki Katainen.

Odmítl ale také interpretaci, že za porušení kodexu nehrozí v zásadě žádné sankce - pokud nebude věc dostatečná pro soud, hrozí jim jen důtka a zveřejnění celé záležitosti.

V Bruselu se před nedávnem dopodrobna rozebíral případ někdejšího šéfa EK Josého Manuela Barrosa, který našel práci v americké investiční bance Goldman Sachs. Zmiňován je i případ případ bývalé komisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové, která zatajila, že byla v době výkonu své funkce ředitelkou offshoreové společnosti Mint Holdings na Bahamách.

V případě, že bývalí komisaři budou chtít pracovat v oblastech, jež předtím spadaly do jejich působnosti, budou nejdříve muset konzultovat nezávislý etický výbor. Od nynějška také budou jak rozhodnutí Evropské komise, tak stanoviska výboru související s těmito rozhodnutími zveřejňována. Každé dva měsíce také mají být zpřístupňovány informace o pracovních cestách členů komise.

Zpřísněna jsou nyní pravidla týkající finančních zájmů komisařů. Ti budou muset přiznávat veškeré investice nad 10.000 eur (asi 250.000 Kč) bez ohledu na to, zda mohou představovat střet zájmů, či ne. Pokud se střet zájmů v případě konkrétního majetku prokáže, bude moci předseda komisaře požádat, aby majetek prodal nebo převedl do svěřenského fondu.

Témata:  EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy