Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA na seznam teroristů přidaly šéfa Hamásu

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu
Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Spojené státy zařadily na svůj seznam teroristů vůdce palestinského radikálního hnutí Hamás Ismáíla Haníju. Na svých internetových stránkách o tom dnes informovalo americké ministerstvo zahraničí.

Hnutí Hamás, které od roku 2007 ovládá palestinské Pásmo Gazy, je na teroristickém seznamu USA už dvacet let. Hamás dnešní krok USA odsoudil s tím, že se nenechá zastrašit.

"Tento krok nás neodradí od toho, abychom pokračovali v našem boji za vyhnání okupantům," komentovalo dnes zařazení svého šéfa na teroristický seznam hnutí Hamás podle izraelského deníku The Times of Israel.

Haníja, který stojí v čele Hamásu od loňského května, podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona "ohrožuje stabilitu na Blízkém východě, podkopává mírový proces a útočí na tamní americké spojence Egypt a Izrael."

Zařazení Haníji na seznam znamená zablokování jeho majetku a účtů, které spadají pod americkou jurisdikci. Americké subjekty s ním také nesmějí uzavírat žádné obchodní či finanční transakce.

Témata:  HAMÁS USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy