Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se připravuje na volby v roce 2020. Už shromažďuje peníze

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump se okamžitě po své loňské lednové inauguraci pustil do přípravy dalších voleb v listopadu 2020. Jeho počínání je podle expertů neobvyklé.

Podle agentury Reuters během loňského roku shromáždil na novou volební kampaň 22 milionů dolarů (téměř 450 milionů korun).

Většinu finančních příspěvků loni poukázali drobní dárci, jejichž částky nepřevyšovaly sumu 200 dolarů (asi 4000 korun). "Nikdy v minulosti se žádnému prezidentovi nepodařilo v prvním roce v úřadu shromáždit tolik peněz, nikdy žádný prezident neměl tak velkou podporu drobných dárců, kteří ho neopouštějí," uvedla v prohlášení prezidentova snacha Lara Trumpová, která působí jako poradkyně jeho volebního štábu.

Trumpův předchůdce Barack Obama měl po prvním roce pobytu v Bílém domě na volebním kontě osm milionů dolarů. Šlo ovšem o přebytky z předešlé volební kampaně.

Trumpovo počínání je nezvyklé, protože úřadující prezidenti se kampaní za své znovuzvolení začínají zabývat obvykle až po druhém roce svého prvního mandátu.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy