Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská pýcha v troskách? Parlament se rozpadá, zákonodárci přišli o střechu nad hladou

Londýn, Houses of Parliament
Londýn, Houses of Parliament
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Patří mezi největší symboly Londýna a celé Británie. Vedle Toweru je budova britského parlamentu jednoznačnou dominantou města. S jejím stavem to ale není vůbec slavné.

Z venku vypadá budova stále impozantně. Ročně se u ní vyfotí miliony turistů a někdy se zdá, že je stavba stejně nezničitelná jako sama Velká Británie. Pod povrchem se ale skrývají nepříjemná překvapení. Dle informací CNN do střech zatéká, trubky jsou staré a hrozí od nich nebezpečí požárů, budova by zoufale potřebovala instalatéra.

Britští členové parlamentu tak již museli přijmout usnesení, že budovu dočasně opustí. Na jak dlouho ale v tuto chvíli nikdo neví. Hovoří se o tom, že ona "dočasnost" by mohla trvat až do roku 2025. Rekonstrukci už ale nebylo možné déle odkládat.

Budova již také pamatuje hodně. Hlavní části jsou sice z roku 1834, některé trakty ale byly postaveny již v 11. století. Ze zprávy, kterou si loni nechalo vedení parlamentu vypracovat plyne, že jediný větší požár by mohl budovu v současném stavu zničit. Rekonstrukcí prochází také dominanta parlamentu, věž Big Ben. V té probíhá výměna zvonů.

Témata:  Velká Británie Londýn architektura

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.