Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé odbory slaví: Zaměstnancům v průmyslu vzrostou mzdy

EUR - evropská měna
EUR - evropská měna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Stuttgart - Největší německé odbory IG Metall uzavřely v noci na dnešek se zaměstnavateli dohodu o mzdách a pracovní době průmyslových pracovníků v jihozápadním Německu. Na podporu svých požadavků se do stávek v uplynulých týdnech zapojil téměř milion pracovníků.

Dohoda uzavřená v Bádensku-Württembersku by měla sloužit jako vzorová pro celkem 3,9 milionu zaměstnanců v německém kovoprůmyslu a elektrotechnice. Mzdy se od dubna navýší o 4,3 procenta. "Ta čtyřka před čárkou bolí", řekl na závěr jednání šéf svazu zaměstnavatelů Südwestmetall Stefan Wolf.

Možná ještě důležitější než navýšení platů je pro odbory to, že se jim podařilo prosadit požadavek, aby zaměstnanci měli možnost na šest měsíců až dva roky pracovat místo standardních 35 jen 28 hodin týdně. Poté se zase mohou vrátit do práce na plný úvazek. Tato možnost bude platit od roku 2019.

Zaměstnavatelé na druhé straně prosadili pro řadu podniků možnost podepisovat se zaměstnanci častěji i smlouvy na 40hodinový pracovní týden. Profitovat by z toho měli zejména v době, kdy je nezaměstnanost nízká jako nyní a jen těžko se jim shánějí další pracovní síly.

Témata:  Německo platy průmysl EUR (euro)

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.