Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU/CSU a SPD se dohodly na znění koaliční smlouvy, Merkelová musela udělat ústupky

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) se po celonočním jednání dohodly na znění koaliční smlouvy. Informují o tom německá média. Vyhráno ale ještě není. Teď jsou na řadě referenda.

Závěrečná část vyjednávání, které mělo původně skončit už v neděli, se proměnila ve čtyřiadvacetihodinový maraton schůzek. Spory se během noci vedly jak o programu, tak o rozdělení ministerstev.

Pokud jde o personální otázky, vyšla nakonec CDU/CSU výrazně vstříc sociálním demokratům. Podle německých médií totiž SPD obsadí ministerstvo financí, které je po postu kancléřky všeobecně považováno za druhou nejdůležitější vládní pozici. Zůstat jí mají také resorty zahraničí a práce, které chtěla.

Ministrem vnitra se v nové vládě má stát šéf CSU a končící bavorský premiér Horst Seehofer. Konzervativní unie má nově vést ministerstvo hospodářství.

Koaliční smlouvu, kterou by už dnes trojice stran mohla představit veřejnosti, budou v příštích týdnech schvalovat sjezdy CDU a CSU a také vnitrostranické referendum SPD. Právě souhlas více než 460.000 sociálních demokratů není ale úplně jistý, řada straníků totiž další vládu pod vedením Merkelové odmítá. Pokud ho nakonec udělí, mohla by už třetí velká koalice za poslední čtyři volební období vzniknout v první polovině března. Vytváření vlády v Německu ještě nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy