Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko prožívá velmi mrazivou zimu, sníh napadl i na pláže v Barceloně

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělsko zažívá jednu z nejmrazivějších zim posledních let a sníh dnes napadl i na pláže v Barceloně. Problémy na silnicích mají řidiči kvůli přívalu sněhu už několik dní, komplikace způsobil sníh i na kolejích.

Skoro hodinové zpoždění nabraly dnes například vlaky směřující do Barcelony. V katalánské metropoli zasypaly sněhové vločky i pláže.

Dnešek byl ve Španělsku také nejmrazivějším z letošní zimy. Ve dvou třetinách observatoří celé země naměřili dnes meteorologové teploty pod bodem mrazu, mrzlo například i v jihošpanělské Córdobě. Na většině území byly dnes teploty čtyři až sedm stupňů pod normálem, na horách bylo dokonce až o deset stupňů méně, než je obvyklé pro toto období. Nejnižší teplotu naměřili v Pyrenejích, kde bylo krátce po půlnoci minus 15,2 stupně Celsia.

"Jde sice o jedny z nejnižších teplot posledních let, ale historické rekordy to nejsou. Od 80. let minulého století totiž mají teploty vzrůstající tendenci," řekla listu El País mluvčí meteorologického ústavu AEMET Delia Gutiérrezová.

Jediný teplotní rekord tento týden zaznamenali na Kanárských ostrovech. Konkrétně na ostrově Lanzarote ve středu naměřili 7,6 stupně, což je nejnižší únorová teplota od roku 1977.

Témata:  Španělsko Barcelona zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy