reklama

Pořadatelé se chystali na mrazivý ceremoniál. Nakonec sice v dějišti zimní olympiády nebyly dvacetistupňové mrazy jako v minulých dnech, ale navzdory oteplení trápil diváky studený vítr. Už před začátkem ceremoniálu rozehřívaly publikum dvě skupiny roztleskávaček z komunistické KLDR, které jsou součástí výpravy této izolované země na severu Korejského poloostrova.

Slavnostního zahájení se zúčastnily asi čtyři desítky českých sportovců. Chyběly Sáblíková i biatlonistky, které v sobotu čeká boj o medaile. Vlajkonoškou české výpravy byla Samková.

Defilé národů tradičně zahájili Řekové jako zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Národy přicházely podle korejské abecedy. Jako poslední nastoupili společně pod vlajkou sjednocení výpravy pořadatelské Koreje a KLDR. Premiéru na zimních hrách si odbyli  závodníci Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru. 

Zimní olympijské hry potrvají do 25. února. V patnácti sportovních odvětvích se rozdělí 102 sad medailí. Žádná ze soutěží se neuskuteční na stadionu ve tvaru pětiúhelníku, který je určen výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po olympijských a paralympijských hrách budou tribuny rozebrány.