reklama

HRW přičítá odpovědnost za hromadné mimosoudní popravy zajatců kurdským policejním silám Asájiš. Podle organizace byli mezi válečnými vězni cizinci i Iráčané. Zadrženi byli u vesnice Sáhil al-Malíha ležící 70 kilometrů severozápadně od Mosulu a následně převezeni do věznice ve vesnici Šilgia.

Část z nich byla podle HRW zabita a pohřbena v hromadných hrobech v záplavové lokalitě nedaleko mosulské přehrady. Podle místních svědků příslušníci sil Asájiš během jednoho dne loni v létě zastřelili asi 150 zajatců.

Kurdská autonomie uvedla, že nešlo o zajatce, ale o vysídlené osoby, které nebyly zabity, ale byly převezeny do uprchlických táborů. HRW proto vyzvala kurdské úřady a iráckou vládu, aby se případem začaly okamžitě zabývat a před každoročními dešti do oblasti vyslaly forenzní experty.

Tvrzení HRW se opírá o analýzu fotografií, včetně satelitních snímků a videa, na kterém je hromadný hrob, zřejmě vyhloubený buldozerem někdy mezi 5. červencem a 3. zářím loňského roku. "Důkazy nasvědčují tomu, že bezpečnostní složky Asájiš vykonávaly hromadné popravy zadržených údajných členů IS," uvedla Lamá Fakíhová z HRW s tím, že kurdská policejní skupina takto připravila o život desítky, možná stovky lidí.