reklama

Frederik (49) přerušil svou návštěvu na olympiádě a spěchal domů, píše agentura DPA. Jeho otec v lednu na dovolené v Egyptě dostal zápal plic a musel být ošetřen v kodaňské nemocnici. Lékaři mu přitom našli nezhoubný nádor na levé plíci.

Ještě na začátku týdne členové královské rodiny vyjadřovali úlevu, že se nádor ukázal jako nezhoubný, a Henrikův nejmladší syn princ Joachim informoval, že se otci daří lépe. "Je samozřejmě zesláblý, ale vzhledem k okolnostem dobře naladěn," sděloval princ.

Bratr prince Henrika Étienne de Monpezat ale bulvárnímu listu BT řekl: "Vím, že se mému bratrovi nevede dobře. Vypadá to, že je to otázka týdnů."

Princ Henrik musel v minulém roce několikrát do nemocnice, mimo jiné kvůli arterioskleróze. V září královský palác oznámil, že trpí demencí, která může měnit jeho chování a reakce a ovlivňovat úsudek a pocity.

Henrik, který se s nyní 77letou Margrethe oženil v roce 1967, se rozhodl odejít do ústraní už předloni. Vzdal se přitom titulu prince manžela s odůvodněním, že je zklamaný z toho, že nebyl jmenován králem manželem poté, co Margarethe v roce 1972 nastoupila na trůn.