Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová nastíní v dohledné době cestu z EU

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová podle veřejnoprávní stanice BBC vystoupí během tří týdnů s projevem, v němž nastíní cestu Británie z Evropské unie.

 Podobné proslovy chystají i někteří ministři její vlády. Británie doufá, že příští měsíc uzavře dohodu o přechodném období po brexitu a že během letoška vyjedná dlouhodobou obchodní smlouvu. Nicméně Brusel dal tento týden najevo, že dohoda o přechodném období vůbec není jistá a že Londýn musí dát najevo, co od unie chce.

Mayová a její kolegové z vlády o tom chtějí mluvit v sérii projevů, pro něž se vžilo označení "cesta k brexitu". Vystoupí s nimi během několika týdnů, uvedla BBC. Mayová prý bude mluvit o bezpečnostních vazbách, jaké chce mít Británie s EU, a její ministři se zaměří na práva pracovníků nebo obchod.

Jako první se chystá ve středu vystoupit šéf britské diplomacie Boris Johnson, který patří mezi nejhlasitější zastánce odchodu Británie z Evropské unie. Naopak ministr financí Philip Hammond, považovaný za nejproevropštějšího člena současné vlády, projev mít nebude.

Témata:  Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Související

Aktuálně se děje

12:03

Turecko si otevírá dveře v Africe. Čínskému a ruském vlivu ale zatím konkurovat nedokáže

Snaha o prosazení vlivu v Africe není jen výsadou Pekingu a Moskvy. Významné projekty na kontinentu spustilo také Turecko. Podle analytiků však Ankara nezvládá konkurovat ani jednomu z těchto vlivů, protože iniciativy tureckých společností nepodporují tamní banky tak, jako tomu je v případě Číny.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy