Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prokurátor žaluje Weinsteina i jeho společnost, zaměstnanci prý museli snášet sexuální obscénnosti

New York
New York
Foto: www.wikipedia.org

New York - Generální prokurátor státu New York podal žalobu proti společnosti The Weinstein Company, Harvey Weinsteinovi a Robertu Weinsteinovi. Hollywoodský producent Harvey Weinstein (65) čelí obviněním, že sexuálně obtěžoval více než desítku žen.

Prokuratura zažalovala filmovou společnost The Weinstein Company, protože nedokázala ochránit své zaměstnance. Žaloba konstatuje, že jakýkoli prodej společnosti "musí zajistit odškodnění obětí". Generální prokurátor Eric Schneiderman v prohlášení uvedl, že "ani pachatelé, ani ti, kdo jejich skutky umožnili, nebudou prodejem studia nespravedlivě obohaceni". "Každý Newyorčan má právo na pracovní prostředí bez sexuálního obtěžování, zastrašování a obav," píše se v prohlášení.

Schneiderman zahájil vyšetřování filmového studia loni v říjnu hned poté, co Weinsteinův skandál vypukl. Harvey Weinstein byl později propuštěn.

"Pracovat pro Weinsteina znamenalo pracovat pod neustálou záplavou sexuálních obscenit, vulgarit, sexuálních narážek a vyhrožování násilím. Pracoviště bylo obecně nepřátelské vůči ženám," uvádí materiál.

Z Schneidermanova šetření vyšlo najevo, že Weinsteinovi zaměstnanci byli permanentně vystavování jeho verbálním výhrůžkám jako "zabiju tě, zabiju tvou rodinu" a "nevíš, co já můžu udělat". Na jednu podřízenou křičel, že by měla firmu opustit a dělat děti, protože to je všechno, na co je dobrá.

Weinstein popírá, že by s kýmkoli měl nedobrovolný sexuální styk. Mezi ženami, které o producentově nevybíravém chování promluvily, jsou i hvězdy jako Salma Hayeková, Gwyneth Paltrowová nebo Angelina Jolie.

Témata:  Harvey Weinstein New York USA sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy