Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bída australských domorodců. Austrálii se nedaří zlepšit jejich životní úroveň

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Mezi 23 miliony obyvatel Austrálie je zhruba 700.000 domorodců. Představují sociálně nejslabší část obyvatelstva. Trápí je chudoba, alkoholismus, vysoká dětská úmrtnost či negramotnost. Vláda slíbila nápravu, kýžené výsledky se ale nedostavily.

Desátá výroční zpráva s názvem Closing the Gap (Uzavírání propasti) uvádí, že kabinet nedokáže plnit čtyři ze sedmi opatření ke zlepšení kvality života Austrálců, včetně opatření ke zvýšení gramotnosti domorodých studentů. To je také důvodem vysoké nezaměstnanosti domorodců.

Vláda zaostává i ve snaze snížit rozdíl deseti let ve střední délce života mezi domorodým obyvatelstvem a Australany do roku 2031.

Podle expremiéra Kevina Rudda, jehož vláda se před deseti lety zavázala ke zlepšení kvality života domorodců, je na vině pomalého procesu nedostatek peněz a skryté škrty v netransparentním vládním rozpočtu. Současný premiér Malcolm Turnbull to však odmítá. Ruddovu vládu naopak kritizuje za to, že při stanovení cílů nedostatečně jednala s lídry domorodého obyvatelstva.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy