Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s imigranty? V americkém Senátu začíná handl, věc se může vymknout kontrole

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Senátoři USA začínají debatovat o osudu migrantů, kteří se ve Spojených státech ocitli jako děti, o stavbě zdi na hranici s Mexikem, o vízové loterii, o spojování přistěhovaleckých rodin a o reformě migračních zákonů. Komplikovaná směsice problémů snižuje šance na úspěch, soudí americká média.

Procedurálním hlasováním o zahájení debaty má dnes Senát amerického Kongresu začít hledání kompromisu v citlivé přistěhovalecké otázce, která je jednou z priorit prezidenta Donalda Trumpa.

Názory obou parlamentních stran jsou značně rozdílné a Trump podle agentury AP v otázce přistěhovalců "mění názory ze dne na den". Zahájení debaty o migraci dojednali demokratičtí senátoři s republikány výměnou za podporu návrhu na další financování vlády a zvýšení rozpočtových výdajů. Návrh byl schválen koncem minulého týdne.

Za ústřední problém označují americká média program DACA, který chrání před deportací migranty žijící v USA od dětství bez dokumentů. Takových lidí je v zemi 1,8 milionu, zhruba 700.000 z nich se do programu přihlásilo. Trump varoval, že pokud se kongresmani na jejich osudu do 5. března nedohodnou, program DACA zruší. Americké federální soudy sice možnost zastavení programu zablokovaly, prezident ale dál trvá na tom, že součástí jakéhokoli řešení musí být financování hraniční zdi částkou 25 miliard dolarů (více než 516 miliard Kč).

Senátní debata, která má dnes začít, nemá pevně stanovený časový limit, což je podle serveru Politico v americké parlamentní praxi neobvyklé. Jakýkoli závěr, k němuž by senátoři dospěli, musí podpořit nejméně 60 ze 100 senátorů. Republikáni mají v horní parlamentní komoře jen 51 hlasů a jejich senátor John McCain se navíc hlasování kvůli nemoci nezúčastní. Podpora značného počtu demokratů je proto nezbytná.

Někteří senátoři uvažují o krátkodobém, jednoročním nebo tříletém kompromisu, který by zajistil aspoň dočasnou ochranu migrantů a uvolnil by část peněz na stavbu zdi. Trump ale na ochraně hranic tvrdošíjně trvá. Hledání kompromisu komplikuje i skutečnost, že problém se řeší v roce kongresových voleb a poslanci musejí brát větší ohled na nálady ve svých volebních obvodech.

Server Politico nadcházející senátní debatu označil za "koňský handl" s nejistým koncem, v němž se může osud přistěhovalců vymknout kontrole. Jako argument prý dokonce může zaznít i osud ministryně dopravy Elaine Chaové, která se do USA dostala jako migrantka z Tchaj-wanu, když jí bylo osm let. Jejím manželem je totiž šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell.

Témata:  USA Senát USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy