Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

1,8 milionu snílků čeká deportace? Senát USA odsouhlasil začátek debaty o budoucnosti dětských migrantů

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Senát Spojených států v pondělí večer místního času (v noci na dnešek SEČ) odhlasoval začátek debaty o řešení osudu přistěhovalců, kteří do USA přišli bez dokladů jako děti. Lze očekávat, že diskuze bude bouřlivá. Těsnou většinu 51 hlasů sice drží republikáni, ti se ale bez podpory demokratů neobejdou, neboť k prosazení návrhu bude potřeba 60 hlasů.

Citlivou otázku budoucnosti 1,8 milionu snílků, jak se těmto imigrantům v USA říká, otevřel prezident Donald Trump. Ten loni ohlásil, že pokud Kongres status těchto přistěhovalců nevyřeší zákonem, zruší program DACA, který je prozatím před deportacemi chrání.

Ve stočlenném Senátu zvedlo pro zahájení debaty 97 senátorů, proti byl pouze republikán Ted Cruz zastupující stát Texas. Ten své odmítavé stanovisko zdůvodnil tím, že by bylo z principu obrovskou chybou, pokud by Kongres přijal zákon, který otevírá cestu k americkému občanství těm lidem, kteří do USA přišli nelegálně.

Agentura AP k takřka jednotnému souhlasu začít s debatou v plénu poznamenala, že výsledek pondělního procedurálního hlasování neodpovídá tomu, jak komplikované bude dohodnout se na příslušném zákonu.

Již nyní je jisté, že republikánská strana nezastává k řešení otázky přistěhovalců jednotný názor, naopak se zásadně liší od tvrdého postoje konzervativního křídla ke vstřícnosti umírněnějších republikánů ochotných k dohodě.

Hledání dohody komplikuje i postoj prezidenta, který chce, aby součástí řešení bylo i vyčlenění financí na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Bariéra je jedním z Trumpových hlavních volebních slibů. Demokraté chtějí status dětských přistěhovalců vyřešit, se zdí ale nesouhlasí. Nelíbí se jim ani prezidentův záměr omezit vízovou loterii či legální přistěhovalectví ve formě příchodu příbuzných těch, kteří již v USA legálně pobývají.

Výsledek senátního kompromisu, pokud vznikne, bude muset ještě odsouhlasit Sněmovna reprezentantů, kde mají pohodlnou většinu republikáni. Schvalovací proces pak svým podpisem zakončí Trump.

Témata:  USA Senát USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy