Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci dostanou za práci v noci a o svátcích vyšší příplatky

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenský parlament dnes velkou většinou schválil novelu zákoníku práce, která od května zvýší nebo zavede nové příplatky ke mzdě. Lidé dostanou přidáno za práci v noci, o víkendech a svátcích.

Proti původnímu návrhu, podle kterého by opatření přišlo firmy na zhruba miliardu eur (25,3 miliardy Kč) ročně, budou některé příplatky nižší a zároveň se budou vztahovat i na zaměstnance ve státním a veřejném sektoru.

Sazba příplatku k hodinové mzdě za práci v noci se v průběhu jednoho roku postupně zdvojnásobí zpravidla na nejméně 40 procent z dosavadních 20 procent minimální hodinové mzdy. Ta v současné době činí 2,759 eura (70,05 Kč). Na vyšší příplatky budou mít nárok zaměstnanci na rizikových pracovištích, naopak v kolektivní nebo pracovní smlouvě bude moci být dohodnutý mírně nižší bonus. Předloha původně počítala s plošným zvýšením zmiňovaného příplatku alespoň na polovinu minimální mzdy.

Nejnižší příplatky ke mzdě za práci o svátcích, které nyní dosahují polovinu průměrného výdělku zaměstnance, stoupnou na dvojnásobek. Zároveň budou na Slovensku zavedeny povinné bonusy za práci v sobotu a v neděli.

Vyšší příplatky jsou součástí balíku opatření koaliční vlády premiéra Roberta Fica, který zahrnuje také nárůst minimální mzdy či zavedení možnosti vyplácet zaměstnancům 13. a 14. plat, jež bude po splnění několika podmínek částečně nebo zcela zproštěn od daně z příjmu či povinných odvodů.

V České republice příplatek za práci o svátcích podle zákoníku práce činí nejméně částku odpovídající průměrnému výdělku zaměstnance, za noční práci a práci o víkendech ve výši alespoň deseti procent výdělku.

Témata:  Slovensko platy zaměstnanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.