reklama

Pro letošek byl nárůst 40procentní, informovala agentura AFP. USA tak učinily na zahájení dvoudenního zasedání ministrů obrany členských států NATO. Českou republiku zastupuje ministryně Karla Šlechtová.

"Je to podnět pro Evropany, aby dělali více pro svou obranu," poznamenal k tomu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před zahájením jednání. "Abychom naše národy udrželi v bezpečí, potřebujeme více výdajů na obranu, investice do klíčových kapacit a síly pro mise a operace NATO. Jinými slovy, více peněz, kapacit a příspěvků," uvedl Stoltenberg.

Spojenci se v minulosti zavázali zvýšit vojenské výdaje na dvě procenta hrubého produktu do roku 2024. Většina členských zemí NATO včetně ČR ale dosud tento záměr neplní.

Na zasedání se v této souvislosti dostala otázka "stálé posílené spolupráce" 25 zemí Evropské unie v obranné oblasti, kterou dotyčné země iniciovaly koncem loňského roku. Státy, k nimž patří i ČR, hodlají spolupracovat v řadě konkrétních projektů - známo už je 17 z nich. Státy mají sladit své obranné schopnosti a případně se specializovat tak, aby se jejich možnosti vhodně doplňovaly. Evropští politici ale ujišťují, že nejde o vznik evropské armády.