Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v australské vládě dopadl na všechny. Premiér zakázal ministrům sex

Muži
Muži
Foto: Pixabay

Canberra - Australský premiér Malcolm Turnbull reaguje na skandál kolem vicepremiéra Barnabyho Joyce, který čeká dítě se svou bývalou sekretářkou. Podle nového etického kodexu vlády mají ministři zakázáno navazovat intimní vztahy se svými zaměstnanci.

Barnaby Joyce je 24 let ženatý, se svou ženou má čtyři děti a jako katolík je silným zastáncem rodinných hodnot. Jeho aférka se sekretářkou zvýšila tlak opozice na vládu i napětí v koalicí mezi Turnbullovou Liberální stranou a Národní stranou, které šéfuje Joyce. Opozice přitom volala po odvolání vicepremiéra, to však Turnbull odmítl. Vicepremiérovo chování odsoudil a označil ho za "šokující chybu úsudku".

Podle premiéra upozornil skandál na nutnost změny v pravidlech chování členů vlády. "V roce 2018 je nepřijatelné, aby měl ministr sexuální vztah s někým, s kým pracuje. Je to velmi špatná pracovní praktika a všichni ví, že z toho nevzejde nic dobrého," řekl Turnbull.

Joyce si kvůli aféře vezme od pondělí týden volna. Rozhodl se tak poté, co jeho popularita klesla z prosincových 63 na 43 procenta.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy