Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo Česku zapůjčí originál mnichovské dohody

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sofia - Ministr zahraničí Martin Stropnický informoval, že Německo zapůjčí do České republiky originál mnichovské dohody, jednoho z nejdůležitějších dokumentů české moderní historie.

Šéf české diplomacie to prohlásil po schůzce s německým protějškem Sigmarem Gabrielem na okraj jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v hlavním městě Bulharska, které v tomto pololetí unii předsedá.

Velmi si vážím toho, že německá strana zapůjčí do České republiky originál Mnichovské dohody. Poděkoval jsem @sigmargabriel.

— Martin Stropnický (@stropnickym) 15. února 2018

"Velmi si vážím toho, že německá strana zapůjčí do České republiky originál Mnichovské dohody. Poděkoval jsem Sigmaru Gabrielovi," napsal Stropnický na twitteru. V rozhovoru s německým ministrem zahraničí také ocenil skvělou úroveň česko-německých vztahů a zdůraznil význam strategického dialogu mezi oběma státy.

„Naším společným cílem je další prohloubení strategické spolupráce, a to i v rámci EU," dodal.

V rozhovoru s německým ministrem zahraničí @sigmargabriel jsem ocenil skvělou úroveň česko-německých vztahů a zdůraznil jsem význam strategického dialogu mezi ČR a SRN. Naším společným cílem je další prohloubení strategické spolupráce, a to i v rámci EU.

— Martin Stropnický (@stropnickym) 15. února 2018

Dohoda, kterou 30. září 1938 podepsali v bavorské metropoli zástupci Británie, Francie, Itálie a Německa, přinutila tehdejší Československo, které k jednání nebylo přizváno, vzdát se opevněného pohraničí obývaného sudetskými Němci. Byla jedním z klíčových milníků v dějinách Československa, které vzniklo před 100 lety.

Před deseti lety byly v Národním muzeu v Praze vystaveny tři originály mnichovské dohody; francouzský exemplář byl zřejmě ztracen. Součástí dokumentů, které si na několik let po válce odvezli Američané, byly také původní mapy sloužící k upřesnění územních požadavků nacistického Německa vůči tehdejšímu Československu. Vzácné dokumenty byly pojištěny na částku v řádech milionů korun a jejich vystavení v trezorové vitríně provázela přísná bezpečnostní opatření.

Témata:  Martin Stropnický Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy