Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obálky s bílým práškem dostaly další ambasády v Moskvě, podle policie šlo o insekticid

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Další velvyslanectví v Moskvě obdržela obálku s bílým práškem. Je jich už deset a další mohou přibývat. Ruská agentura dnes napsala, že obálky byly zřejmě odesílány v jednom dni a adresátům docházejí postupně.

Informace o rozesílání obálek s bílým práškem zahraničním diplomatickým misím se v ruských médiích objevily ve středu. „Je jich deset a možná to není konečný počet," řekl agentuře TASS nejmenovaný záchranář.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí potvrdila, že zásilka s podezřelým obsahem přišla i na české velvyslanectví.

Podle informací ruské policie byl při analýze prášku nalezen insekticid fipronil. Látka bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé, a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je mírně toxická. Podle ruské policie nepředstavuje žádné nebezpečí.

Insekticid fipronil, prášek k hubení hmyzu, v obálce dostala podle agentury Interfax velvyslanectví Maďarska, Francie, Rumunska, České republiky, Bulharska, Nizozemska, Polska a několik dalších. TASS k výčtu dodal ambasády USA, Itálie, Kanady a zastoupení OSN.

Všechny obálky podle zdroje Interfaxu poslal stejný odesílatel. Po doručení přijely k velvyslanectvím mobilní laboratoře ministerstva pro mimořádné situace, aby rychle vyhodnotily, zda obsah není radioaktivní a jaké má chemické složení. Následně obálky předali policii k podrobnějšímu zkoumání.

Témata:  Rusko ambasády

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy