Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud poslal na 14 let za mříže francouzského islamistu, prý byl člen Al-Káidy

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Paříž – Za zločinné spolčování s teroristy si má francouzský islamista alžírského původu Naamen Meziche (47) odsedět 14 let za mřížemi. Rozhodl o tom dnes soud v Paříži.

Západní tajné služby islamistu považují za zkušeného člena teroristické sítě Al-Káida. Uvedla to agentura AFP. Ve francouzské vazbě byl od října 2013.

Meziche cestoval do Afghánistánu, kde měl podle obžaloby absolvovat vojenský výcvik a podstoupil boj v řadách džihádistů, než měl být zařazen do jednotky určené k provádění teroristických útoků v Evropě.

Obžaloba žádala maximální možný trest 20 let vězení, a to „kvůli ochraně společnosti". Argumentovala zejména tříletým pobytem v táboře Al-Káidy v pákistánsko-afghánském pohraničí.

„Obžalovaný není ani ďábel, ani člen Al-Káidy," řekl obhájce, podle kterého Meziche ve skutečnosti nebyl členem teroristické organizace. „Není to špatný člověk," prohlásil.

U soudu se Meziche hájil, že do Afghánistánu odcestoval jen proto, aby zařídil emigraci své rodiny do muslimské země. Na místě byl však nucen přidat se k Al-Káidě, aby získal šanci na návrat do Německa, kde dříve žil. „Ale neuvědomil jsem si, že to potrvá měsíce a roky," dodal.

Témata:  Francie terorismus Al-Káida soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy