Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americkým senátem neprošlo legislativní řešení osudu dětských přistěhovalců

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Senátem USA neprošlo legislativní řešení osudu přistěhovalců, kteří do Spojených států přišli bez dokladů jako děti. Senátoři se neshodli ani na jedné ze čtyř variant, přičemž nejméně hlasů získal návrh prezidenta Donalda Trumpa.

Citlivou otázku budoucnosti 1,8 milionu snílků, jak se těmto imigrantům v USA říká, otevřel prezident Trump. Ten loni ohlásil, že pokud Kongres status těchto přistěhovalců nevyřeší zákonem, zruší program DACA, který je prozatím před deportacemi chrání.

Nejméně hlasů dostal Trumpův návrh, ve kterém ustoupil demokratům a snílkům nabídl cestu k občanství, ovšem výměnou za vyčlenění financí na stavbu hraniční zdi s Mexikem, ukončení programu vízové loterie a další vízová omezení týkající se imigrantů, kteří v USA žijí legálně.

Senátem neprošel ani kompromisní návrh demokratů a republikánů,který měl nejen ochránit snílky, ale zároveň poskytnout 25 miliard dolarů na posílení bezpečnosti na hranici, případně i na vybudování části zdi. Trump však již dříve tento návrh označil za "úplnou katastrofu" a hrozil prezidentským vetem.

Třebaže má program DACA na počátku března skončit, americké federální soudy možnost jeho zastavení zablokovaly.

Témata:  USA Senát USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy