reklama

V Tel Avivu je to už 65. protivládní protest v řadě. Svolávány jsou každý týden jako reakce na údajnou korupci vlády. Účastníci dnešní akce vyzývali generálního prokurátora, aby se co nejrychleji vyjádřil k doporučení o soudním stíhání premiéra. "Korupčníku, jdi domů, Ani doprava, ani doleva, ale přímo," skandoval dav.

"Myslím, že by měl premiér rezignovat," řekla učitelka hudby v důchodu Šlomit Barová, která byla mezi demonstranty. Další účastník řekl, že jde o morální hledisko a kvůli tomu by měl Netanjahu, jako člověk obviněný z tak vážných činů, odejít.

Premiér obvinění z korupce popírá a je si jist, že z policejního vyšetřování nic nevzejde. Z policejní zprávy pro Netanjahua nevyplývá právní povinnost rezignovat, jeho koaliční partneři za ní zatím stojí.

Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění 49 procent Izraelců věří policii, premiérovi pak 25 procent. Zbylí nevědí, které straně věřit. K tomu, aby premiér zůstal v úřadu, se přiklání 49 procent lidí, 43 procent si přeje, aby odstoupil.