Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měli jsme informace o Cruzově touze zabíjet. Pochybili jsme, přiznala FBI

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Miami - V případě masakru na floridské střední škole jsme pochybili, přiznal dnes americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Už v lednu dostali jeho agenti tip, že vyhozený student Nikolas Cruz shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi. 

Úřad byl sice na Cruze upozorněn, nedodržel však stanovený postup a neposlal informaci do pobočky v Miami, vyplývá z dnešního prohlášení FBI. Cruz ve středu postřílel na střední škole ve městě Parkland 17 lidí, většinou dětí.

Federální policii na Cruze upozornil člověk z jeho blízkého okolí, který se obával, že by devatenáctiletý mladík mohl zaútočit ve škole, vyplývá z prohlášení FBI.

Dotyčný popsal jeho nevyzpytatelné změny chování a upozornil na příspěvky na sociálních sítích, kde Cruz hovořil o touze zabíjet.

„Podle zavedených postupů informace poskytnutá volajícím měla být vyhodnocena jako potenciální hrozba na životech. Informace měla být odeslána úřadovně FBI v Miami, kde by byly podniknuty odpovídající vyšetřovací kroky. Zjistili jsme, že tyto postupy nebyly dodrženy," uvedl dnes úřad.

Jiné avízo FBI dostala již loni. V textovém příspěvku k videu zveřejněnému na internetu Cruz pod svým jménem prohlašoval, že bude "profesionálním školním střelcem". Pracovníci úřadu ho však nedokázali vypátrat a upozornění odložili.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) střelba ve škole na Floridě Nikolas Cruz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.