Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obviněná ruská agentura internetových výzkumů je prý trollí farma, která ovlivňovala volby v USA

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Washington - Ruská agentura internetových výzkumů AII se sídlem v Petrohradě je trollí farmou, uvedla agentura AP. Prakticky všichni Rusové, obvinění z podílu na podvratné protiamerické činnosti, v AII pracují.

V čele obviněných je Jevgenij Prigožin, který společně se svými firmami pod společným jmenovatelem Concord tuto trollí farmu pomáhá financovat.

Podle ruské agentury RBK trollí farma začala fungovat v roce 2014 s cílem šířit v Rusku i v zahraničí zkreslené informace stranící Kremlu.

V roce 2015 se částečně přeorientovala na ovlivňování veřejného mínění v USA. Loni v říjnu se americkou agendou zabývalo ještě zhruba 90 lidí.

Prigožin není pro USA novým objevem - už dlouhodobě figuruje na jejich sankčních seznamech. Je člověk blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Témata:  USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy