Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude německým ministrem zahraničí? Stropnický má svého favorita

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Mnichov - Český ministr zahraničí Martin Stropnický by si přál, aby na postu šéfa německé diplomacie zůstal Sigmar Gabriel. K Česku má podle něj dobrý vztah. Zda se jeho přání naplní, ale není vůbec jisté.

O tom, jestli znovu vznikne velká koalice CDU/CSU a SPD vedená kancléřkou Angelou Merkelovou, bude nyní rozhodovat vnitrostranické referendum sociálních demokratů.

"Ta německá politická scéna je v tom stavu, v jakém je," zhodnotil Stropnický situaci ve spolkové republice, která od zářijových parlamentních voleb stále čeká na novou vládu.

"Není vůbec jasné, kdo bude ministrem zahraničí," řekl Stropnický ČTK a České televizi na mnichovské bezpečnostní konferenci. "Musím říci, že ministr Gabriel by byla skvělá volba, protože to je člověk, který vnímá ten náš prostor velmi vstřícně, velmi přátelsky, má k České republice velmi dobrý vztah," řekl šéf české diplomacie.

V Německu se hovoří o tom, že Gabriel už ztratil důvěru vedení své sociální demokracie, a o post ministra tak nejspíš přijde. Novou šéfkou německé diplomacie by se podle mnohých mohla stát současná ministryně pro rodinu Katarina Barleyová.

Témata:  Martin Stropnický Sigmar Gabriel Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy