Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František obnovil komisi zaměřenou proti zneužívání dětí

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Katolickou církev stále pronásledují pedofilní skandály. Papež František proto obnovil činnost komise zaměřené proti zneužívání nezletilých, jejíž tříletý mandát vypršel loni v prosinci. Bude ji opět řídit bostonský kardinál Sean O'Malley.

Vatikán v posledních dnech čelil kritice kvůli skandálu kolem chilského biskupa Juana Barrose. Ten údajně kryl vlivného katolického kněze, který psychicky a sexuálně zneužíval mladistvé. František biskupa chilského Osorna donedávna hájil a tvrdil, že obvinění proti němu jsou nepodložená. Vatikán se přitom loni zavázal, že katolická církve nebude zneužívání dětí tolerovat.

Během prvního mandátu byla činnost komise poznamenána dvěma rezignacemi. Kvůli frustraci z neochoty vatikánských úřadů spolupracovat své posty opustila Irka Marie Collinsová a Brit Peter Sanders. Oba byli jedinými členy komise, kteří se v dětství stali oběťmi sexuálního zneužívaní.

Podle prohlášení Vatikánu zasednou někdejší oběti sexuálního zneužívání i v nové 16členné komisi, je ale na nich, zda tuto skutečnost zveřejní. V orgánu nyní zasedne devět nových členů a sedm stávajících.

Skandály se začaly vyšetřovat za Františkova předchůdce Benedikta XVI. V roce 2014 Vatikán oznámil, že za deset let kvůli sexuálnímu zneužívání dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 uložil menší tresty.

Témata:  Vatikán Papež František pedofilové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy