Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký šéf agentů varuje: IS je jako chobotnice

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Mnichov - Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére na bezpečnostní konferenci v Mnichově vyjádřil přesvědčení, že se v brzké době terorismu svět nezbaví. Před aktivitami Islámského státu (IS) varoval šéf amerických zpravodajských služeb Dan Coates.

"Musíme se rozloučit s tím, že terorismus v brzké době porazíme. Musíme se rozloučit s představou, že existuje jeden předvídatelný typ útoků," řekl de Maiziére, podle něhož je obrázek velmi komplexní. Připustil také, že existuje spojení mezi migrací a terorismem, ale nedá se z něho rozhodně vyvozovat to, že bez migrace by nebyl terorismus.

Pokud jde o Islámský stát, je podle německého ministra zajímavé, že se zatím do evropských zemí původu bojovníků vrací jen málo z nich. Tajné služby nezaznamenávají ani velké počty přesunů do jiných zemí.

"Je to jako když zabijete chobotnici, zůstávají ještě pořád chapadla, která se rozšířila," řekl dnes Coates o Islámském státu, který už je na Blízkém východě vojensky prakticky poražen. Svět se podle amerického zpravodajce bude muset IS zabývat i v dalších letech.

Témata:  Islámský stát de Thomas Maiziére terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy