Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velkou Británii zasáhlo nezvykle velké zemětřesení

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Nejsilnější britské zemětřesení za posledních deset let dnes postihlo Wales a západní Anglii. Obyvatelé hlásili, že se roztřásly jejich domy, vážnějším škodám ani zraněním však nedošlo. Někteří lidé komentovali otřesy s nadsázkou.

Otřesy dosáhly síly 4,4 stupně. Epicentrum se nacházelo přibližně 20 kilometrů severovýchodně od waleského města Swansea, ohnisko leželo 7,4 kilometru pod zemí. Podle Britské geologické služby šlo na britské poměry o relativně mělké zemětřesení, neboť ohnisko otřesů bývá v této oblasti obvykle mezi 15 až 20 kilometry. Šlo o nejsilnější zemětřesení v Británii od roku 2008, kdy Britové naměřili sílu otřesů 5,2 stupně.

Policie ve Walesu podle BBC zaznamenala "extrémně velký počet" tísňových volání spojených s otřesy. Lidé hlásili, že se jim chvějí domy a hýbe nábytek, někteří mluvili o prasklinách ve zdi. Lehčí otřesy hlásili i lidé žijící stovky kilometrů od epicentra, například v okolí Birminghamu či Liverpoolu.

"Zdi se třásly, světla poblikávala a obrazy se hýbaly. Bylo to strašidelné," řekl webu Wales Online Meyrick Sheen z městečka Baglan u Swansea.

Britské ostrovy leží v tektonicky klidné oblasti, kde je mimořádnou událostí i takto poměrně slabé zemětřesení. "Myslela jsem, že jsem vypila příliš mnoho vína k narozeninovému obědu," řekla BBC Sue Fieldová ze Shropshire u Birminghamu, která prý zemětřesení přečkala ve svém křesle. Louisie Craigová ze severního Walesu zase prohlásila, že otřesům vděčí za "nejvíce vzrušující sobotní odpoledne za hodně dlouhou dobu".

Témata:  zemětřesení EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy