Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biden opět zvažuje kandidaturu na prezidenta USA

Joe Biden
Joe Biden
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Joe Biden ještě zcela nezavrhl myšlenku své kandidatury na post prezidenta USA, přestože definitivní rozhodnutí dosud nepadlo. Do Bílého domu chtěl již dvakrát. V roce 1988 nezískal demokratickou nominaci a o deset let později kandidaturu předčasně vzdal.

Biden v těchto dnech svolal do své nové washingtonské kanceláře skupinu dlouholetých poradců, jimž prý nezávazně nabídl budoucí členství ve svém volebním štábu.

Největší překážkou případné třetí kandidatury by podle amerických médií byl věk. V listopadu 2020, kdy budou příští prezidentské volby, bude Bidenovi 78 let. Zvažuje údajně možnost, že by se zavázal k výkonu jen jednoho mandátu - pak by prý uvolnil cestu mladším politikům Demokratické strany.

Donald Trump, který je jen o necelé čtyři roky mladší než Biden, se už od převzetí úřadu loni v lednu na příští volby připravuje. Jeho volební štáb aktivně vyhledává finanční dárce, volební konto se ani po Trumpově předloňském vítězství neuzavřelo. Svůj druhý mandát Trump považuje za jistý.

Mnoho funkcionářů Demokratické strany je přesvědčeno, že strana by v roce 2016 volby neprohrála, kdyby se místo Hillary Clintonové Trumpovi postavil Biden. Bývalý americký viceprezident v televizi NBC News nedávno řekl, že kandidovat bude v případě, že to "bude správné". Zatím se ale nerozhodl. Za prvořadý úkol považuje vítězství demokratů v letošních kongresových volbách.

Témata:  Joe Biden prezident USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy