Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Maledivách to vře: Prezident hodlá prodloužit výjimečný stav

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Malé - Maledivský prezident Jamín Abdal Gajúm dnes požádal parlament o souhlas s prodloužením výjimečného stavu v zemi o dva týdny. Maledivy před deseti lety zavedly pluralitní demokracii. Země se ale začala vracet k autoritářství poté, co byl v roce 2013 zvolen prezidentem Gajúm.

Gajúm zdůvodňuje výjimečný stav tím, že v této ostrovní zemi v Indickém oceánu nadále panuje kritická politická situace.

Země prožívá nepokoje od začátku února, kdy tamější nejvyšší soud nařídil propustit několik členů maledivské opozice a zrušil i trest pro exprezidenta Muhammada Našída, který se nyní nachází v exilu. Našíd si má za údajné zneužití úřadu odsedět 13 let ve vězení.

Vláda však rozhodnutí nejvyššího soudu odmítla a v zemi 5. února vyhlásila výjimečný stav, jehož platnost skončí v úterý. Proti výjimečnému stavu se konalo několik demonstrací. Naposledy protestovali odpůrci vlády a prezidenta v pátek. Desítky lidí utrpěly zranění.

V souvislosti s aktuálním vývojem politické a bezpečnostní situace, MZV ČR doporučuje dodržování zvýšené opatrnosti při pobytu v hlavním městě Malé, vyhýbat se jakýmkoli shromážděním a demonstracím a dodržovat zásady bezpečného pohybu.

Témata:  Jamín Abdal Gajúm Maledivy násilí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy