Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při střetu policie s demonstranty na Maledivách byly zraněny desítky lidí

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Malé - Při pátečních střetech demonstrantů s policií na Maledivách byly zraněny desítky lidí a mnoho protestujících bylo zatčeno. Země je v politické krizi od začátku února, kdy tamní nejvyšší soud nařídil propustit několik členů opozice a zrušil i trest pro exprezidenta Muhammada Našída. Za zneužití úřadu si měl odsedět 13 let, nyní žije v exilu.

Vláda však rozhodnutí nejvyššího soudu odmítla a v zemi 5. února vyhlásila výjimečný stav, který má platit 15 dní.

Tisíce stoupenců maledivské opozice, kteří vyšly v pátek po celé zemi do ulic, požadovaly odvolání prezidenta Jamína Abdala Gajúma a propuštění vězněných opozičních politiků.

Několik demonstrantů skončilo se zraněními v nemocnici, mezi nimi je i deset reportérů, kteří se protestů účastnili. Úřady zatím odmítají zveřejnit přesný počet zraněných i zadržených.

Policie dnes v prohlášení uvedla, že demonstranti ignorovali varování před pořádáním protestů a proto byli zadrženi. "Chceme také podotknout, že se někteří novináři chovali stejně jako někteří protestující," cituje agentura AP prohlášení.

Témata:  Maledivy Jamín Abdal Gajúm násilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy