Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K bojkotu Kataru se přidaly také Maledivy, nechtějí podporovat terorismus a extremismus

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Dauhá/Male - Po Bahrajnu, Egyptu, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Jemenu také Maledivy přerušily diplomatické styky s Katarem. Souostroví prosazuje politiku podpory míru a stability na Blízkém východě.

Maledivské ministerstvo zahraničí se rozhodlo přidat k diplomatickým krokům vůči Kataru kvůli odporu "vůči činnostem, které povzbuzují terorismus a extremismus".

Maledivy jsou ostrovní převážně sunnitský stát s více než 340.000 obyvateli. Nachází se v Indickém oceánu a rovněž se potýká s islámským extremismem. V poměru k počtu obyvatel odchází z této země prakticky nejvíc lidí bojovat za radikály v zahraničí.

Loni Maledivy omezily po vzoru Saúdské Arábie diplomatické vztahy také s šíitským Íránem, který je obviňován z destabilizace situace na Blízkém východě, zejména podporou povstalců v Jemenu.

Do Kataru na dovolenou?

Katar je sice poměrně bezpečnou zónou pro volně se pohybující ženy v porovnání s jinými arabskými zeměmi, avšak přesto je vhodné, pokud možno, zajistit jim mužský doprovod. Co se týká oblečení, doporučují se zahalená ramena a nohy po kolena, ne vyzývavý dekolt.

Doporučuje se zvýšenou měrou dbát na opatrnost v oblékání a chování a omezit pohyb osaměle po setmění. Normální plavky jsou v Kataru přijatelné (i dvoudílné), ale pouze na pláži nebo u bazénu. Mimo tato místa je vždy třeba se zahalit. Veřejné projevy náklonnosti mezi mužem a ženou se nedoporučují.

Při návštěvě Kataru je nutné respektovat několik základních pravidel, jejichž dodržování je velice přísně hlídáno a přestupky v tomto směru mohou vést až k uvěznění. Především je to požívání alkoholických nápojů (a užívání drog) na veřejných místech, ale i v soukromí, upozorňuje MZV ČR.

Za zvlášť závažný trestný čin je považováno řízení pod vlivem alkoholu (stačí, aby v případě dopravní nehody policista pouze uvedl, že cítil z dechu řidiče alkohol), které může vézt až k zahájení trestního stíhání a k následné deportaci ze země.

Je zakázán dovoz a rozšiřování jakéhokoliv tiskového nebo obrazového materiálu/záznamu s erotickým nebo pornografickým obsahem. Na všech hraničních přechodech je možné očekávat podrobnou (i osobní) prohlídku, včetně prohlížení záznamů na videokamerách.

Témata:  Katar Maledivy terorismus

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy