Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá SPD spouští hlasování o pokračování velké koalice

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Němečtí sociální demokraté začínají dnes ve vnitrostranickém referendu rozhodovat o tom, jestli znovu vstoupí do velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Hlasování, jehož výsledek je nejistý, bude mít zásadní dopad nejen na podobu německé vlády, ale i na budoucnost nejstarší německé demokratické strany, která se nachází v hluboké krizi.

Ke koaliční smlouvě, na níž se SPD a CDU/CSU dohodly 7. února, se více než 463.000 členů sociální demokracie může vyjádřit do 2. března. Za použití automatů, které zvládnou otevřít 20.000 dopisů za hodinu, začne o den později v berlínské centrále strany sčítání hlasů. Výsledek má být znám 4. března.

Konkrétně sociální demokraté v referendu odpovídají na tuto otázku: "Má Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) uzavřít koaliční smlouvu z února 2018 vyjednanou s Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a Křesťanskosociální unií (CSU)?" Zda převáží příznivci, nebo odpůrci již třetí velké koalice za poslední čtyři volební období si troufá odhadovat málokdo.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy