Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojenými státy se šíří další vlna protestů proti zbraním

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Washington - Ve Spojených státech sílí vlna protestů proti údajně příliš liberálním zákonům o držení střelných zbraní v zemi. Stovka studentů střední školy Marjory Stonemanové v Parklandu, kde 19letý střelec minulou středu zabil 17 lidí, míří do floridského hlavního města Tallahassee, kde chtějí dnes a ve středu manifestacemi přimět místní zákonodárce k přijetí přísnějších zákonů o kontrole zbraní.

V příštích týdnech se podobné akce středoškoláků chystají po celých Spojených státech. Mnozí zákonodárci připouštějí změny a prezident Donald Trump chce podle Bílého domu podpořit lepší prověřování lidí kupujících zbraně.

Po víkendových demonstracích pozůstalých proti zbraňové lobby v USA se mediálně atraktivní protestní akce uskutečnila v pondělí před Bílým domem ve Washingtonu. Místní středoškoláci si hromadně lehli na trávník, aby symbolizovali oběti střelby. Protest zorganizovala skupina s názvem Teens for Gun Reforms (Teenageři pro reformu zákonů o zbraních) a podpořily ho stovky demonstrantů.

Studenti leželi nehybně tři minuty, což je podle nich doba, za kterou si člověk v USA může opatřit zbraň. "Politici měli něco udělat už dávno," říká 16letá spoluzakladatelka skupiny Eleanor Nuechterleinová, která s kolegyní Whitney Bowenovou založila také příslušnou facebookovou stránku. Skupina zatím nevytvořila seznam požadavků vůči politikům, ale podle Nuechterleinové jsou tím minimálním univerzální kontroly lidí, kteří kupují zbraně.

Prezident Trump mezitím kritikům v pondělí vyslal první vstřícné signály. Podle Bílého domu chce podpořit lepší kontrolu osob kupujících zbraně. O návrhu příslušného zákona údajně hovořil minulý pátek s republikánským senátorem Johnem Cornynem.

Témata:  USA zbraně EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy