Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovatel FBI Mueller v ruské kauze obvinil pátého člověka

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller pověřený vyšetřováním ruského vlivu na předloňské americké prezidentské volby dnes v kauze obvinil další, už pátou osobu

Právník Alex Van der Zwaan, jehož jméno se dosud ve zprávách o aféře neobjevilo, údajně lhal při svědectví o kontaktech s bývalým poradcem volebního štábu Donalda Trumpa Rickem Gatesem.

Gates byl v roce 2016 spolupracovníkem Paula Manaforta, který jistou dobu volební kampaň budoucího prezidenta řídil. Oba muže loni v říjnu Mueller obvinil, že FBI lhali, což odmítají. Stejná obvinění padla i proti Trumpově zahraničně politickému poradci Georgi Papadopoulosovi a bývalému bezpečnostnímu poradci Michaelu Flynnovi. Oba se ke lhaní naopak přiznali.

Van der Zwaan podle Muellera podal týmu FBI loni v listopadu lživé informace o kontaktech své právní firmy s Gatesem z roku 2012. Týkaly se Ukrajiny, konkrétně tehdejší soudní kauzy expremiérky Julije Tymošenkové.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy