Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdělení Kosova? Srbský prezident to odmítá

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbský prezident Aleksandar Vučić odmítá návrhy na rozdělení Kosova. Řekl to v rozhovoru, který poskytl jedné ze srbských televizních stanic.

Uvedl také, že své stanovisko k možnému řešení problému Kosova sdělí v dubnu.

Vučić v pořadu stanice Happy TV prohlásil, že nápady, které se v posledních dnech znovu objevují, o rozdělení Kosova nebo o podobných modelech, jsou neseriózní. Srbsko by přitom podle něj mělo vystupovat se seriózními cíli.

"Já to oznámím koncem dubna, protože si myslím, že musíme mít nápady a pozitivní směr při řešení této otázky," řekl srbský prezident. V této souvislosti rovněž sdělil, že doposud už odmítl více návrhů, jak problém Kosova vyřešit, které podle něj nebyly seriózní. Takové návrhy mu podle něj přišly "odevšad".

Návrh na dělbu Kosova v poslední době znovu nastolil srbský ministr zahraničí Ivica Dačić. O této možnosti se ale podle médií nedávno hovořilo i v Tiraně. Vlivný kosovský novinář a politik Berat Buzhala před týdnem tvrdil, že v albánské metropoli o této věci spolu hovořili kosovský prezident Hashim Thaçi, albánský premiér Edi Rama a představitel makedonských Albánců Ali Ahmeti. Údajně "jejich dohoda změní hranice Kosova".

Témata:  Kosovo Srbsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy