Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rošáda u Junckera: Nový generálním tajemníkem Evropské komise bude Martin Selmayr

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Novým generálním tajemníkem Evropské komise bude od března německý právník Martin Selmayr. Nahradí Alexandera Italianera, který byl generálním tajemníkem komise od září 2015.

Personální změny, o kterých dnes rozhodla Evropská komise, novinářům oznámil osobně její šéf Jean-Claude Juncker. Připustil, že Selmayrovo setrvání ve funkci také v dalších letech bude muset po svém nástupu potvrdit i nová Evropská komise. Selmayr byl doposud šéf kabinetu předsedy komise.

Vlivný německý právník, označovaný za šedou eminenci bruselského dění, bude v následujících 20 měsících řídit celou mašinérii komise v době, kdy se bude například zabývat přípravou nového víceletého finančního období. Generální sekretariát řídí a koordinuje práci celé komise.

V čele Junckerova kabinetu Selmayra nahradí jeho dosavadní zástupkyně Španělka Clara Alberolaová, která v komisi pracuje od roku 1991. "V minulých letech si Clara i Martin získali mou plnou důvěru," uvedl Juncker.

Témata:  EU Evropská komise (EK) Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy