Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela vdova po Tomáši Baťovi mladším. Sonje Ingrid Baťové bylo 91 let

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Toronto/Zlín - V noci na dnešek v Torontu zemřela Sonja Ingrid Baťová, vdova po Tomáši Baťovi mladším. Byla ředitelkou Bata Shoe Organization a členkou správních rad několika podniků a vzdělávacích nebo obecně prospěšných institucí, jako například Světového fondu na ochranu přírody.

Baťová zemřela ve věku 91 let. "Dostali jsme jen kusou informaci od rodiny," uvedl ředitel nadace Pavel Velev.

Sonja Ingrid Baťová se narodila ve Švýcarsku, v Curychu vystudovala architekturu, v roce 1946 se provdala za syna zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu mladšího, který po válce založil v Torontu obuvnickou firmu Bata Shoe Organization.

Po roce 1989 manželé Baťovi obnovili kontakty se Zlínem. Od začátku například podporovali vznik zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB), která vznikla v roce 2001. Baťová byla také členkou správní rady univerzity. UTB udělila v roce 2012 Baťové čestný doktorát. V roce 2016 například studenti univerzity natočili pro Baťovou k jejím 90. narozeninám dokument o její vášni pro historickou obuv. Tomáš Baťa mladší zemřel v roce 2008 v 93 letech.

V poslední době jednali členové rodiny například o podpoře Památníku Tomáše Bati, který zlínská radnice obnovuje. Rozhodli se například přispět na pořízení letadla do památníku.

Témata:  úmrtí Kanada Zlín Baťa

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy