Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Láska až za hrob? Migranti se potkali na muslimské seznamce, připravovali spolu atentát

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Muž a žena, kteří se poznali na seznamce pro muslimy a poté společně plánovali spáchat v Británii teroristický útok, si dnes vyslechli u soudu v Londýně své tresty. Žadatele o azyl původem z Eritreje Muníra Hasana Muhammada soud poslal do vězení na doživotí s možností propuštění nejdříve po 14 letech, londýnská lékárnice Rowaida El-Hassanová by měla za mřížemi strávit dvanáct let.

Muhammad a El-Hassanová se seznámili na seznamce SingleMuslim.com. „Hledám muže, s nímž budu na stejné duchovní a intelektuální vlně. Někoho, kdo mě naučí nové věci a inspiruje," napsala lékárnice.

Pár našel cestu především díky sdíleným radikálním názorům, zaznělo u soudu. Vyměňovali si například videa, na kterých islamisté odsekávají svým obětem hlavu, a další extremistické materiály.

Muhammad byl podle prokuratury na facebooku v kontaktu s mužem, o kterém se domníval, že je členem organizace Islámský stát (IS). Nabídl mu, že v Británii ve jménu radikální islamistické skupiny provede teroristický útok. El-Hassanová se údajně pod Muhammadovým vlivem po čase stala při přípravě činu "nadšenou a podporující partnerkou".

„Nikdy se nedozvíme, co mohlo být cílem Muníra Muhammada," řekl u soudu policista Jim Allen. "Co však víme je, že měl v úmyslu velmi ublížit velkému počtu lidí," dodal.

Britská policie Eritrejce, který do Británie přišel ze Súdánu, zadržela v prosinci 2016. V jeho bytě našla návod na výrobu bomby a dvě ze tří věcí potřebných k výrobě výbušniny TATP. Pár se určitou dobu zabýval také možností útoku pomocí jedu ricin. Návod k jeho výrobě zajistila lékárnice El-Hassanová.

Témata:  Velká Británie terorismus muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy