Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský vicepremiér oznámil rezignaci. Doplatil na pomět se svou sekretářkou

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Canberra - Australský vicepremiér Barnaby Joyce dnes oznámil rezignaci na post ve vládě i na místo předsedy menší koaliční strany. Neustál tlak kvůli nemanželskému poměru s bývalou sekretářkou, kterou přivedl do jiného stavu.

"V pondělí ráno v sídle strany oznámím, že skončím v čele Národní strany a jako vicepremiér Austrálie," řekl ve svém domovském městě Armidale vzdáleném téměř 500 kilometrů od Sydney.

Jeho strana je spolu s Liberální stranou premiéra Malcolma Turnbulla součástí středopravé koalice, která má v parlamentu křehkou většinu jednoho hlasu. Národní strana si po Joyceově odstoupení zvolí nového předsedu, který se na základě koaliční dohody stane i novým vicepremiérem.

Praktikující katolík Joyce je znám jako propagátor rodinných hodnot. Vyšlo ale najevo, že po 24 letech manželství čeká otec čtyř dětí pátého potomka s někdejší sekretářkou.

Navíc se objevily informace o obvinění ze sexuálního obtěžování, o němž podle médií nejsou známy žádné podrobnosti. Joyce obvinění prostřednictvím mluvčího označil za "falešné a urážlivé".

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy