Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský senátor sdílel nacistickou propagandu

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Polský senátor za vládní konzervativce Waldemar Bonkowski sdílel na svém facebookovém profilu video sestříhané z propagandistických materiálů nacistů z druhé světové války. Kromě toho zveřejnil i několik dalších protižidovských materiálů včetně "židovského slovníku" obsahujícího výrazně antisemitské definiceme některých pojmů.

Bonkowski zveřejnil klip s popiskem "Jak hnal Žid Žida na smrt" v době vyhrocených vztahů mezi Polskem a Izralem kvůli polskému zákonu zakazujícím připisovat Polákům vinu za holokaust.

Video je podle webu gazeta.pl sestřihem manipulativních nacistických filmů vyobrazujících Židy jako viníky masového vyhlazování svého vlastního etnika. "V době války přišli němečtí nacisté do ghetta s kamerou a nahráli propagandistický film, ve kterém zvěrstva připisují Židům, aby se očistili od zločinů. Co udělají Poláci o 75 let později? Zveřejní tyto nahrávky jako důkaz židovské kolaborace," kritizoval Bonkowského jeden z polských uživatelů internetu.

Židovská vina za holokaust je v Polsku tématem od minulého víkendu, kdy toto slovní spojení použil premiér Mateusz Morawiecki. Mluvčí vlády se po bouřlivých reakcích z Izraele snažila dopad jeho slov mírnit s tím, že chtěl pouze otevřít dialog o tom, komu všemu je možné připisovat vinu za masové vraždění Židů za války. Polská vláda čelí kritice z Izraele či Spojených států za kontroverzní zákon, který hrozí až třemi roky vězení za připisování odpovědnosti polskému státu a národu za vyvražďování Židů.

Bonkowski s protižidovskou agitací u vedení své katolicko - nacionální strany ale narazil. Jaroslaw Kaczyński mu podle mluvčí Beaty Mazurekové pozastavil výkon práv spojených se členstvím ve straně i jejím senátorském klubu.

Témata:  Polsko antisemitismus židé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy