Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johankou z Arku bude na francouzských slavnostech poprvé míšenka, úřady vyšetřují rasistické výroky

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Orléans - Představitelkou Johanky z Arku na jarních slavnostech ve středofrancouzském městě Orléans bude letos poprvé míšenka. Vzápětí se na sociálních sítích objevila záplava rasistických urážek.

Gymnazistka Mathilde Edeyová Gamassouová (17), dcera beninského otce a polské matky, porazila v konkurzu 250 dalších dívek.

Podle komise, která má výběr na starosti, splnila dívka všechna potřebná kritéria, například dlouhodobé bydliště ve městě a katolické vyznání, a navíc je zajímavou osobností.

Na internetových stránkách krajně pravicových organizací například zaznělo, že volba míšenky je pokusem přepsat francouzské dějiny. "Příště bude Johanka z Arku v burce," uvedl protimuslimský web Résistence républicaine (Republikánský odpor).

Rasistické výroky odsoudila státní tajemnice pro rovnost pohlaví Marlène Schiappaová. Zabývá se jimi místní prokuratura. Autorům hrozí až pět let vězení.

Témata:  Francie rasismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy