Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vstoupí SPD do koalice s CDU/CSU? Rozhodne vnitrostranické referendum

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Vnitrostranické referendum německé sociální demokracie (SPD) o vstupu do koalice s CDU/CSU, bude platné. Svůj hlas už poslalo přes 20 procent z celkem více než 460.000 členů SPD. Byla tak překonána hranice nutná pro platnost referenda. Výsledek korespondenčního hlasování by měl být oznámen 4. března.

Výsledek vnitrostranického referenda bude podle očekávání těsný. Pokračování velké koalice, která Německu vládne od roku 2013, prosazuje především vedení SPD kolem úřadujícího předsedy Olafa Scholze a Andrey Nahlesové, jež by měla jako řádná předsedkyně v čele strany stanout v dubnu. Nahradit by tak měla Martina Schulze, který koalici s CDU/CSU dojednal a následně z čela strany odstoupil.

Nahlesová, která je nyní předsedkyní parlamentní frakce SPD, dnes označila svou kandidaturu do čela strany za způsob, jak zajistit, aby sociální demokracie v nové koalici s CDU/CSU neztratila svou tvář. Pokud bude předsednická funkce ve straně a parlamentní frakci sloučená, zároveň ale nebude spojená s funkcí ve vládě, poskytne to podle ní prostor pro debatu o budoucnosti strany "mimo vládu". V minulých letech byl předseda SPD Sigmar Gabriel zároveň ministrem hospodářství a posléze zahraničí.

Tváří odporu proti velké koalici se stal v posledních týdnech Kevin Kühnert, předseda Mladých socialistů, mládežnické organizace SPD.

Podle dnešního průzkumu veřejného mínění, který zveřejnila stanice ZDF, by SPD získala pouhých 17 procent hlasů, tedy o tři a půl procentního bodu méně než ve volbách loni v září. CDU/CSU by dostala 33 procent. Do parlamentu by se se 14 procenty dostala ještě Alternativa pro Německo (AfD), se 12 procenty Zelení, s 11 procenty Levice a s osmi svobodní demokraté (FDP).

Na rozdíl od pondělního průzkumu agentury INSA si SPD udržela v průzkumu pro ZDF pozici druhé nejsilnější strany. V pondělí SPD vůbec poprvé předstihla AfD. Získala o půl procentního bodu více.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy